Kalknma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği gereği, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak amacıyla bölge planlarında ya da saha çalışmaları sonucunda belirlenen alanlar için bölgedeki girişimcilik ve yenilikçilik kapasitesini geliştirecek nitelikteki iş geliştirme merkezleri, teknoparklar, teknoloji geliştirme merkezleri ve işletmelerin ortak kullanımına açık fuar, ticaret merkezi, sergi salonu, laboratuvar ve atölye gibi büyük bütçeli altyapı ve/veya işletme desteklerini içeren projelere doğrudan mali ve teknik destek sağlayabilmektedir. Bu amaçla BAKA ve Burdur Mehmet Akif ersoy Üniversitesi arasında gerçekleştirilen Güdümlü Proje Desteği kapsamında “Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi” projesinin hazırlanması ve yürütülmesi işlemleri tamamlanmıştır.
TR61 Düzey 2 Bölgesi için hazırlanan 2014-2023 Bölge Planında, bölgede ortak kalkınma bilincini yükselterek, kaynakların bölgenin dinamizmini ortaya çıkaracak ve bölgeye en yüksek katma değeri sağlayacak alanlara sevk edilmesini hedeflenmektedir. Bu hedefe ulaşmak için belirlenen beş gelişme ekseninden biri “Tarımda Modernizasyonun ve Kırsal Kalkınmanın Sağlanması”dır. Bu gelişme ekseni ile bitkisel ve hayvansal üretimde modern tekniklerin ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, toprak, su gibi doğal kaynakların korunması, tarımsal ve hayvansal ürünlerden daha fazla katma değer elde edilerek pazarlama olanaklarının artırılması hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda “Hayvansal Üretimde Modernizasyonun Sağlanması ve Üretimin Geliştirilmesi” öncelik başlığı olarak belirlenmiş; hayvan yetiştiriciliği ve elde edilen ürünlerin katma değer yaratacak şekilde işlenebilmesinin sağlanması adına bazı tedbirler alınması ön görülmektedir. Çiftlikten sofraya gıda güvenliği yaklaşımı ile sütün üretimine yönelik faaliyetler ve bölgede üretilen sütün bölgede işlenmesinin teşvik edilmesi için tedbirler planlanarak kırsal kalkınmanın sağlanması amaçlanmaktadır.
Keçi Tulum Peyniri
Teke yöresinin yaylalarında otlayan
keçilerin sütünden üretilmiştir. Keçi derisinde 3 ay olgunlaştırılarak, vakum
ambalajda paketlenmiştir. Meşhur Burdur Alaca Dokumasından tasarlanan özel
ambalajında satışa sunulmuştur. %100 keçi sütünden ve ilave herhangi bir katkı maddesi
kullanılmadan üretilmiştir.
Keçi-İnek Beyaz Peyniri
Pastörize keçi ve inek sütünün uygun bir pıhtılaştırıcı ile pıhtılaştırılması, peyniraltı suyunun uzaklaştırılmasıyla elde edilen farklı sertliklerde kurumadde en az %45 süt yağı içeriğinde salamura ile tuzlanarak, starter kültür, CaCl2 kullanılarak, tekniğine uygun üretilerek olgunlaştırılmadan tüketilen kendine özgü karakteristik özellikleri bulunan süt ürünüdür. Kurumaddede en az %6,5 tuz içerir. keçi-inek sütünden ve ilave herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilmiştir.
Kaşar peyniri
Termize
inek sütünün uygun bir pıhtılaştırıcı enzim ile
pıhtılaştırılması, peyniraltı suyunun uzaklaştırılmasıyla elde edilen
farklı sertliklerde telemenin eritici fosfat ve sitrat tuzları ilave edilerek
tekniğine uygun haşlanarak üretilen olgunlaştırılmadan tüketilen kendine özgü
karakteristik özellikleri bulunan
kurumadde en az %45 süt yağı içeriğinde, starter kültür kullanılarak
üretilen süt ürünüdür. Kurumaddede en çok %4,5 tuz içerir. ilave herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan
üretilmiştir.
Pastörize Manda Sütü 1 litre
Çiğ sütte bulunan zararlı mikroorganizmaların yok edilmesi için uygulanan ısıl işlem pastörizasyon olarak adlandırılır. %7 yağlı manda sütü, pastörizasyon işlemi (75-85°C de 2-5 min.) uygulanarak üretilen ve üretiminden hemen sonra 4°C'ye soğutulan içme sütüdür. Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliğine uygun üretilmiştir. En az % 5,5 protein içermektedir. Laktoz içerir. Sütün bileşiminden kaynaklanan tuz içeriği haricinde ilave tuz içermemektedir. +4/+8 °C arasında muhafaza edilmektedir. Ambalaj açıldıktan sonra 2 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.%100 manda sütünden ve ilave herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilmiştir.
Pastörize İnek Sütü 3 lt
Pastörize %3 yağlı inek sütü,
yüksek derecede pastörizasyon işlemi uygulanarak üretilen ve üretiminden hemen
sonra 6 °C'yi geçmeyecek sıcaklığa soğutulan içme sütüdür. Türk Gıda Kodeksi
İçme Sütleri Tebliğine uygun üretilmiştir. En az %3 protein içermektedir.
Laktoz içerir. Sütün bileşiminden kaynaklanan tuz içeriği haricinde ilave tuz
içermemektedir. +4/+8 °C arasında muhafaza edilmektedir. Ambalaj açıldıktan
sonra 2 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. ilave
herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilmiştir.
Pastörize
İnek Sütü 1 lt
Pastörize %3 yağlı inek sütü,
yüksek derecede pastörizasyon işlemi uygulanarak üretilen ve üretiminden hemen
sonra 6 °C'yi geçmeyecek sıcaklığa soğutulan içme sütüdür. Türk Gıda Kodeksi
İçme Sütleri Tebliğine uygun üretilmiştir. En az %3 protein içermektedir.
Laktoz içerir. Sütün bileşiminden kaynaklanan tuz içeriği haricinde ilave tuz
içermemektedir. +4/+8 °C arasında muhafaza edilmektedir. Ambalaj açıldıktan
sonra 2 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. ilave
herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilmiştir.
Tam Yağlı Homojenize Yoğurt
İnek sütünün pastörize edilerek homojenize
edilip Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus
ve Strp. Thermophilus’ dan oluşan
yoğurt kültürlerinin ilave edilmesi ile Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri
Tebliği’ne uygun olarak üretilmiştir. En az %3,8 süt yağı içerir. En az %3,8
protein içerir. Laktoz içerir. ilave herhangi bir katkı maddesi
kullanılmadan üretilmiştir.
Tam Yağlı Süzme Yoğurt
Süzme yoğurt kuru madde oranı yüksek, yumuşak yapılı, kolay sürülebilme yeteneğine sahip ve kullanılan süt türüne göre beyazdan sarıya değişen renge sahip fermente bir süt ürünüdür. En az %6,5 süt yağı içerir. En az %7,5 protein içerir. Ambalaj açıldıktan sonra 2 gün içerisinde tüketilmelidir. ilave herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilmiştir.
Manda Yoğurdu
Pastörize edilmiş manda sütünün
homojenize edilmeden Lb. delbrueckii
subsp. bulgaricus ve Strp.
Thermophilus’ dan oluşan yoğurt kültürlerinin ilave edilmesi ile Türk Gıda
Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ne uygun olarak üretilmiştir. En az %6
süt yağı içerir. En az %3,2 protein içerir. Laktoz içerir. Ambalaj
açıldıktan sonra 2 gün içerisinde tüketilmelidir. ilave herhangi bir katkı
maddesi kullanılmadan üretilmiştir.
Tam Yağlı Taze Beyaz Peynir
Pastörize inek sütünün uygun bir
pıhtılaştırıcı ile pıhtılaştırılması, peyniraltı suyunun uzaklaştırılmasıyla
elde edilen farklı sertliklerde kurumadde en az %45 süt yağı içeriğinde
salamura ile tuzlanarak, starter kültür, CaCl2 kullanılarak,
tekniğine uygun üretilerek olgunlaştırılmadan tüketilen kendine özgü
karakteristik özellikleri bulunan süt ürünüdür. Kurumaddede en az %6,5 tuz
içerir. ilave herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilmiştir.
Yarım Yağlı Ayran
Yoğurda su ilave edildikten sonra
kuru maddesi ayarlanan hazırlanan fermente süt ürünüdür. Türk Gıda Kodeksi
Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ne uygun olarak üretilmiştir. En az %1 tuz
içerir. En az %0,8 süt yağı içerir. ilave herhangi bir katkı maddesi
kullanılmadan üretilmiştir.
İnek Kaymağı
Pastörize inek sütünden
üretilmiştir. Ağırlıkça en az %60 oranında süt yağı içerir. Hiçbir katkı
maddesi içermemektedir. Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği’ne göre
üretilmiştir. Laktoz içerir. +4 C
arasında muhafaza edilmektedir. Ambalaj açıldıktan sonra 2 gün içerisinde
tüketilmesi tavsiye edilmektedir. ilave herhangi bir katkı maddesi
kullanılmadan üretilmiştir.
Manda Kaymağı
Pastörize manda sütünün belirli sıcaklığa kadar soğutulması bekletilip soğuk hava deposunda dinlendirilerek üst kısımda biriken tabakanın düzgün bir şekilde şekillendirilip paketlenmesiyle elde edilen lezzetli ve enerji içeriği yüksek yağca zengin bir süt ürünüdür. Ağırlıkça en az %60 oranında süt yağı içerir. Hiçbir katkı maddesi içermemektedir. Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği’ne göre üretilmiştir. Laktoz içerir. +4 C arasında muhafaza edilmektedir. Ambalaj açıldıktan sonra 2 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.%100 manda sütünden ve ilave herhangi bir katkı madde kullanılmadan geleneksel yöntem ile üretilmiştir.
Güncel ürün satış fiyat listemiz asağıdaki gibidir.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi Laboratuvarı
İstiklal Yerleşkesi, 15030 BURDUR
+90 248 213 2009
makusut@mehmetakif.edu.tr
© 2018 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi